MALZEMELER
- 4 bağ yabani semizotu
- 4 adet orta boy domates
- 1 çay bardağı ince bulgur
- Kaya tuzu
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 adet orta boy soğan
- 4 adet yeşil taze biber
- Semizotunu ıslatmak için yeteri kadar ev sirkesi
- Kaya tuzu
Not: 2 bağ yabani semizotuna yarım çay bardağı ev sirkesi denk geliyor.
HAZIRLANIŞI
- Semizotlarını güzelce yıkayınız.
- Yıkadığınız semizotlarını geniş ve derin bir kaba alınız.
- Semizotlarını kaba koyup üzerini örtünceye kadar su koyunuz.
- Ardından bir çay bardağı sirke koyup semizotlarını ara sıra altüst yaparak sirkenin her yere ulaşmasını sağlayınız.
- Tekrar durulayıp suyu süzülünce 1cm. büyüklüğünde doğrayınız.
- Tencereye domatesleri küp şeklinde doğrayıp en altına yerleştiriniz.
- Üzerine soğanları jülyen doğrayınız ve ilave ediniz.
- Biber ve semizotlarını hazırladığınız malzemelerin üstüne koyup tencerenin kapağını kapatınız.
- Ocağın altını kısınız.
- Kısık ateşte buharda pişiriniz.
- Ara sıra kontrol ediniz, piştiği zaman hafif sulu kalacaktır.
- Bulgurunu ve kaya tuzunu ilave edip karıştırınız.
- Üzerine bir çay bardağı zeytinyağı gezdirip güzelce karıştırınız.
- Temiz cam kavanozlara -küçük veya büyük fark etmez- sıcak sıcak koyup yeni kapak ile kapatınız.
Not: Bulgurlar içinde sıcaklığı ile demlenecektir.
Dikkat: Zeytinyağı ve tuzu en son koyuyorum. Tuzun vitamin kaybına uğramaması için zeytinyağında mümkün olduğunca çiğden koymaya çalışıyorum.
Dikkat: Son zamanlarda kavanozu ters çevirmek zararlı diye konuşuyorlar. Ben ters çevirip 1-2dk. bekletip hemen düzeltiyorum. Bazende hiç ters çevirmeden sadece kapatıyorum.
Dikkat: Kapağın içine çökmüş olmasına dikkat ediniz. Soğuduğu zaman buzdolabında saklayınız. Çok serin bir yerde oturuyorsanız güneş görmeyen kilerinizde saklayabilirsiniz.
Not: Erdem Öner'in kavanozların kapaklarıyla ilgili bir yazısı var. Okumanızı tavsiye ederim.
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Görüşlerinizi benimle paylaşmayı unutmayınız! :)