18 Ağustos 2018 Cumartesi

Kavanozda Semizotu Yemeği Nasıl Saklanır?

Merhabalar, yabani semizotunun çok faydalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Kolaylıkla bahçede, saksıda kendi doğal haliyle çıkıyorlar. Bu hafta tanıdığımdan aldığım 4 demet semizotunu bana fazla geleceği için derin dondurucuya koymak yerine yazının devamında anlattığım gibi hazırlayıp konserve şeklinde kavanozlara hazırladım. Küçük kavanozlarda hazırlayıp yanınızda rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Özellikle dışarıda yemek yemekten hoşlanmayanlar için çok pratik olacaktır. Öğrencilerin, çalışan annelerin ve benim gibi mutfak ile uğraşmayı, boşa vakit geçirmeyi sevmeyenler için tam bir kurtarıcı. Diyet yaparken de kendinize özel hazırlayıp ben ne yiyeceğim diye düşünmeden sizin için güzel bir seçenek olacaktır. Tavsiye ediyorum. :)


MALZEMELER

  • 4 bağ yabani semizotu
  • 4 adet orta boy domates
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • Kaya tuzu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet orta boy soğan
  • 4 adet yeşil taze biber
  • Semizotunu ıslatmak için yeteri kadar ev sirkesi
  • Kaya tuzu


Not: 2 bağ yabani semizotuna yarım çay bardağı ev sirkesi denk geliyor.

HAZIRLANIŞI

  • Semizotlarını güzelce yıkayınız. 
  • Yıkadığınız semizotlarını geniş ve derin bir kaba alınız.
  • Semizotlarını kaba koyup üzerini örtünceye kadar su koyunuz.
  • Ardından bir çay bardağı sirke koyup semizotlarını ara sıra altüst yaparak sirkenin her yere ulaşmasını sağlayınız.
  • Tekrar durulayıp suyu süzülünce 1cm. büyüklüğünde doğrayınız.
  • Tencereye domatesleri küp şeklinde doğrayıp en altına yerleştiriniz.
  • Üzerine soğanları jülyen doğrayınız ve ilave ediniz.
  • Biber ve semizotlarını hazırladığınız malzemelerin üstüne koyup tencerenin kapağını kapatınız.
  • Ocağın altını kısınız.
  • Kısık ateşte buharda pişiriniz.
  • Ara sıra kontrol ediniz, piştiği zaman hafif sulu kalacaktır.
  • Bulgurunu ve kaya tuzunu ilave edip karıştırınız.
  • Üzerine bir çay bardağı zeytinyağı gezdirip güzelce karıştırınız.
  • Temiz cam kavanozlara -küçük veya büyük fark etmez- sıcak sıcak koyup yeni kapak ile kapatınız.


Not: Bulgurlar içinde sıcaklığı ile demlenecektir.

Dikkat: Zeytinyağı ve tuzu en son koyuyorum. Tuzun vitamin kaybına uğramaması için zeytinyağında mümkün olduğunca çiğden koymaya çalışıyorum.

Dikkat: Son zamanlarda kavanozu ters çevirmek zararlı diye konuşuyorlar. Ben ters çevirip 1-2dk. bekletip hemen düzeltiyorum. Bazende hiç ters çevirmeden sadece kapatıyorum.

Dikkat: Kapağın içine çökmüş olmasına dikkat ediniz. Soğuduğu zaman buzdolabında saklayınız. Çok serin bir yerde oturuyorsanız güneş görmeyen kilerinizde saklayabilirsiniz.

Not: Erdem Öner'in kavanozların kapaklarıyla ilgili bir yazısı var. Okumanızı tavsiye ederim.

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Görüşlerinizi benimle paylaşmayı unutmayınız! :)